Originál kolekce na Zoot.cz

Úvod » Ze života včelařů

Včelařský zájezd na včelí farmu Říha

publikováno 29.08.2015 (aktualizováno 30.08.2015)

 

 

Včelařský zájezd na včelí farmu Říha    

 

Základní organizace včelařů Nový Jičín pořádala dne 23. 5. 2015 další z mnoha zájezdů pro své aktivní členy.

Tentokrát jsme navštívili včelí farmu Říha, která se nachází v malé vesničce Pravčice u Hulína. Pan Říha se už dlouhou dobu věnuje chovu včel a rád se s našimi členy podělil o své bohaté zkušenosti. Jak sám řekl: „Bedlivě studuju veškeré novinky ohledně včelařství.“

Během naší návštěvy nás seznámil se svým provozem, ve kterém nám předvedl výrobu mezistěn z vlastního vosku. Tyto mezistěny jsou mnohem kvalitnější, a proto jsou včelami lépe přijímány. Následně jsme se přemístili na včelnici, kde nás podrobně obeznámil s provozní metodou včelaření po celý rok. Tyto poznatky byly přínosem pro mnohé včelaře z našeho svazu, kteří panu Říhovi neustále kladli otázky a doptávali se na podrobnosti.

Velice nás zaujala metoda omezení populace roztoče Varroa, která spočívá v posypu klasickým moučkovým cukrem. Určitě tuto metodu uplatníme v našich chovech včel, protože ztráty včelstev v naší ZO v důsledku výskytu roztoče Varroa byly obrovské. Na jaře v roce 2015 byly ztráty bohužel až 35 %.

Na závěr probíhala diskuze s výměnou poznatků a zkušeností v oblasti chovu a léčení včel, která se konala na výletní lodi na Baťově kanálu. Inspirující diskuze pokračovala i při zpáteční cestě domů.

Tyto a jim podobné zájezdy jsou obrovským přínosem pro rozšíření a rozvoj včelaření na Novojičínsku. Prospěch z včelaření mají nejenom samotní včelaři, ale také ostatní obyvatelé Nového Jičína a jeho okolí. Naše včely opylovávají lesy, parky a zahrady v blízkém okolí, což je velkým přínosem pro životní prostředí našeho kraje.

       

 

Tímto bychom rádi poděkovali městu Nový Jičín za poskytnutou dotaci ve výši 5 000 Kč, která nám umožnila uskutečnit tak zajímavý a velmi přínosný zájezd.

V Novém Jičíně dne 20. 8. 2015

Za ZO ČSV Nový Jičín Geryk Josef - jednatel 

FOTOGRAFIE ZE ZÁJEZDU

Kalendář akcí

« 05 / 2024 »
Po Út St Čt So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Nejbližší akce
Astratex.cz - Svůdné spodní prádlo nejen pro vášnivé večery


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Astratex.cz - Svůdné spodní prádlo nejen pro vášnivé večery